තේ ගැන මුලින්ම ඉගෙනගෙන තියෙන්නේ ලංකාවේ ප්රධාන අපනයන භෝගය ලෙස ..උඩරට , මැදරට , පහතරට කියල තේ වර්ග 3ක් ගැන ඉගැන්නුවා ..තේ වල උද්භිද විද්යාත්මක නාමය Camilla thea කියල ඉගෙන ගත්තේ උසස් පෙළ පන්තියේදී ....ඒ සේරටම කලින් ඉස්කෝලේ යන්නත් කලින් තේ වල හා සුවද ගැන දන ගෙන හිටියා ..එක එක්කෙනා තේ හදන විදියත් තේ බොන විදියත් වෙනස් ..කොඉතරම් මෝල්ටඩ් මිල්ක් , චොක්ලට් පවුඩර් දැම්මත් ඒ මොනවත් නැතුව අපේ අම්ම හදන තේ එකේ රස ලගින් යන්නවත් මට තේ හදන්න බෑ ..අපේ ආච්චි ඉන්න කලේ තේ හැදුවේ හැන්දෙන් කලත කලත හරියට තේ කඩේක තේ හදනවා වගේ ..ඒ දවස්වල අපේ ගෙදර උදව්වට හිටි ගැනු ළමයා උණු තේ එක මාරුවෙන් මාරුවට භාජන 2කට වත් කරලා නිවල දෙනවා ...පෙනත් එක්ක තියෙන ඒ තේ බොන්න ඒ දවස්වල මන් හරිම ආසයි ... මැලේසියාවේදී අපේ විශ්ව විද්යාල කැන්ටිමේ ඉන්න චීන ආන්ටි දිගට ඇදපු තේ එකක් "තේ තරීක් " කියල දෙනවා ..
මගේ මිතුරියක් කිරි දාල තේ බොන්නෙම නෑ ..ඉන්දියාවේ තේ දෙන්නේ කිරි උණු කරලා දාලයි ..චීනේ කොරියාවේ green tea ජනප්රියයි ..චීන අවන්හල් වලදී (මේවා හැම හන්දියකම තියෙන ඒවා නෙවයි ඔරිජිනල් චයිනීස් ) green tea කෝප්පය බීල ඉවර වෙන විටම නැවත පුරවනවා ...කසකස්ථානයේ ය බොන්න කැමති ice tea ..
ඉස්සර මන් plain tea බොන්නේ නෑ ..සැර කෑමක් කාල උණු උණුවේ ඉගුරු දාපු plain tea එකක් බිව්වම තියෙන රස දැනගත්තේ රස්සාවට ආවම ...campus හොස්ටල් ඉන්න කාලේ පාඩම් කරරනකොට බඩගින්න නිවාගන්නත් නිදි මත නැති කරගන්නත් අපි තේ බිව්වා ..දැන්නම් රෑට බොන්නේ Green Tea ..ඒ ශරීරයේ බර අඩු කර ගන්න ...
ලෝකේ පුරාම ඉස්තරම්ම් තේ ලෙස ලංකවේ තේ ජනප්රියයි ..වතාවක් පිටරටකදී මගේ ඊජිප්තු මිතුරියක් මාව චීන මිතුරියකට අදුන්ව දුන්නේ "ශී ඉස් ෆ්රොම් සිරි ලංකා ..යු නෝ සිරිලන්කන් ටී " කියලයි . මුලින්ම විදේශ රටකට ගිය වෙලාවේ hotel room එකේදී පාලුවෙන් වටපිට බලද්දී .මේසයක් උඩ හොඳට දන්නා කෙනෙක් .." Pure Sri Lankan Tea "...ලෝකේ හිටියත් තේ කොප්ප්යත් එක්ක අපි අපිට සුපුරුදු රස , සුවද , උණුසුම විදින්නේ එහෙමයි ..
ඉස්සර නම් තේ වලට වැනිලා , ඉගුරු වගේ දේ විතරයි ...එත් දැන් විවිද පලතුරු රසිනුත් තේ එනවා ..විශේෂයෙන්ම දෙහි දාල හදන ice lemon tea තියෙනවා ..ඒ වගේම සමහර තේ වලට පිච්ච ආදී මල් වේලලත් මුසු කරනවා ..කොහොම වුනත් විඩාපත් දවසක අවසානයේ තේ කෝප්පයකින් ලැබෙන ප්රෝබදමත් බව නම් කියලා නිම කරන්න බෑ .. මම යනවා තේ එකක් බොන්න ...
No comments:
Post a Comment